Poluostrvo KASANDRA

IMG_1183

IMG_1109

Poluostrvo Kasandra me dočekuje sa najneverovatnijim hotelima na samoj obali. Hotel “Porfi” i “Blue Dolphin” odgovoraju porodičnom odmoru, ali zbog svog ambijenta utiču i na to da možete uživati svim čulima. Porfi je naročito popularan među našim ljudima, a uvek me obraduje kada čujem da je nešto porodični biznis, jer to upućuje na – negovanje tradicije.

Collage11

Prostrani bazen u palmama koji je okružen bungalovima, blizina peščane plaže na koju izlazi sam hotel i miris mora pomešan sa mirisom četinara, upućuje da bi ovo ovde bio zapravo idealan odmor. Ono što mi je u početku bilo neobično, a to je da su hoteli uglavnom usamljeni na obalama mora i da u blizini nema mnogo šoping priče zapravo samo govore u prilog da ovde dolaze zaljubljenici u more, a ne u civilizaciju.

Collage15

A da je Grčka civilizacija i to poodavno, jasno je na svakom koraku. Počev od istorijskog turizma koji se temelji na bogovima sa Olimpa, do brojnih reči u latinskom koji vode poreklo od grčkih složenica. Počinje da mi biva jasno da ova filozofija života ovde na grčkom primorju vrlo brzo osvaja ljude koji dolaze sa svih strana sveta, jer nudi ono što je ljudima neophodno – mir i potpunu relaksaciju.IMG_1082

Veliki hotelski kompleksi nude luksuz svoje vrste, all inclusive uslugu. Hoteli sa manje zvezdica nude pa opet fantasičan ambijent u svojoj klasi, jer poenta je da se – u Grčku vratite. Sami, sa nekim, porodično ili kako već.

IMG_1176

Ukoliko hotel nije na samoj plaži ili se do nje dolazi uz malo pešačenja, vlasnici kompleksa su se potrudili da dodatnim sadržajima oplemene boravak. Tako da poluostrvo Kasandra može da se pohvali da za svakog ima po nešto, a da biste sve obišli, pa treba vam…baš dosta vremena. I naravno, prava odluka pri odabiru hotela u kom ćete odsesti. Ono što je meni lično bilo zaista fascinantno što je za pet dana mog obilaska grčkih regija, svaki hotel bio priča za sebe.

Ono što je zaista priča za sebe i što treba doživeti jeste hotel Athena Palace Village. Luksuz na svakom koraku, a u sklopu samog hotela postoji čak i bioskop i malena crkva.

Collage16

Poseban ugođaj čitavom hotelu daje prefinjen izgled svuda oko vas. Nebitno da li volite ovakav vid odmora morate se složiti da na prvi pogled sve deluje toliko dobro da mu je zaista teško odoleti.

IMG_1152

Sledeća stanica je Porto Karas, u Neos Marmarisu. Zalazak sunca kakav se vidi samo sa ove obale. Niko mi u grupi ne veruje, ali brzo im biva jasno o čemu pričam. Ja sam to doživela prošle godine i prosto nisam verovala da je stvarno, a kada sam kasnije gledala slike, malo je reći da je sve izgledalo kao fototapet. Stižemo u hotel Porto Karas Sitonija, i smeštamo se u sobe sa pogledom na more.

IMG_1184ok

Večera se služi na terasi a sunce menja boje od narandžaste preko crvene do žute kada se stapa sa morem lagano. Više niko ni ne jede, svi gledaju u čudo prirode koje im se dešava pred očima. Komična scena kako priroda od čoveka uspe svaki put da izvuče – fascinaciju.

IMG_1203

P0rto Karas inače poseduje svoju luku, svoj vinograd, jedan od najvećih u ovom delu Mediterana, ali i ozbiljnu gastronomsku ponudu, jer teško će se desiti da vam se nešto prijede, a da nije na švedskom stolu…

Dan kasnije čeka nas putovanje na Tasos, a od silnih slika koje sam posložila u glavi, nisam sigurna šta još ovde mogu da vidim i da me oduševi…Ali, Tasos čeka. Da me oduševi.

Putovala i uživala: Ivana Đorđević

Tehnička podrška: “Big blue”

 

 

Comments are closed.