TIPPING IS SEXY!

_DSC8944 ok

Jesen se u Beogradu lakše podnosi  ako ste  u dobrom  društvu. Ili na nekom nestvarno lepom mestu.

Ima tih  delova  grada iz kojih naša prestonica  izgleda kao da je starija sestra jednog Pariza, ili dalekog Njujorka. Mesta iz kojih Beograd sija. E, pa Kosančićev venac vam je jedno od tih mesta. Jeste  u gradu, ali ne čuje se buka. Jeste u gradu, ali nije na asfaltu, jer se ovde kaldrma čuva kao relikvija.

Kosančićev venac baca svoja  svetla na  reku i čini da osetiš punu lepotu svog grada. Da se onako ljudski i drugarski, emotivno i toplo – jednostavno zagrlite.

Bila je ovo prilika da se jesen i ja, Beograd i ja, zagrlimo. On oktobarski hladan, ja u toploj bundici, cupkajući do restorana Mandala u Lorca Design House. 

Prvi utisak –  toplina. Poruke na zidovima, boje  zemlje, drveta sa umirujućom bež. Sveće na stolovima. Mandala inače  služi organsko-vegansku hranu, a te večeri  za nas je kuvao jedan od najpoznatijih kuvara iz ovog gastronomskog pravca – Chad Sarno.

iPiccy-collage

Biću iskrena, nisam vegan, ali volim da probam sve što ima veze sa povrćem, jer  u kombinaciji šta volim da jedem – realno volim sve. S  tim što blagu  prednost ima svakako sve što je povrće. To mi donekle pomaže da održim liniju svaki put kada preteram sa slatkišima. Znate ono – otkako ne  jedem slatkiše, od slatkog  da pobegnem ne mogu.  

Na šanku jedna  slatka poruka koja glasi “Tipping is sexy” pa vi posle nemojte  da ostavite napojnicu.

_DSC8914 

Ali da se vratimo  na hranu.

Ima  ovde  druga, jako bitna stvar. A to je s kim sedite dok jedete. Još kao dete nisam mogla da jedem sa ljudima koji žure, brzo jedu  ili mi prenose neku nervozu. Danas realno mogu da jedem sa svakim, ali da pijem mogu samo sa prijateljima! Sjajno belo vino topilo je slatkasti ukus patlidžana i nane između čašice razgovora i kompletnog uživanja koje  je obojilo čitavo veče. 

_DSC8928

Na spratu iznad Mandala restorana http://www.mandalabeograd.com/, nalazi se Lorca Design House http://www.lorca-design.com/rs/ Koncept koji je u Srbiju donela Elena Karaman  Karić.

Koncipiran je kao mesto za ručno rađen i autentično dizajniran nameštaj. Prirodni materijali i ručna izrada.  Tu su i komadi koji se direktno uvoze sa Balija.  Otuda brojne dekorativne stvarčice koje oplemenjuju prostor a odnegde su nam poznate. 

_DSC8961ok

Ako mene  pitate, sjajna scenografija za fotografisanje. Eksplozija boja, neobičan  dizajn, a opet mir. Valjda  je zato jesen  uzeta kao vreme kada  se  slavi Međunarodni dan veganske  ishrane. I  bez obzira  da li ste  vegan, vegeterijanac, domaći ili stranac, jedno  se mora priznati. Od kvalitetne hrane se lepše živi, brže razmišlja i bolje  funkcioniše. Ne tako davno  svi smo zahvaljujući našim bakama i dekama jeli pravu organsku hranu uzgajanu na poznatom tlu, tako da i ne  čudi što  su nam životni prioriteti bili drugačiji.  

_DSC8962

Moje prvo vegansko iskustvo kaže da povrće dobija mesto koje realno  u kuhinji zaslužuje. 

Te noći spavala sam kao beba. Da li od hrane, vina, društva  ili  jesenjeg mira  koji je sa neumoljivim vetrom te večeri rasterao sve loše što mi je stajalo na putu. Od misli, preko ideja do ljudi. Nekome tako malo, meni veliko k’o kuća.

I  da, pazite s kim pijete. Postoje ljudi za jednu čašu vina. Postoje neki sa kojima možete popiti i dve. Ali  oni  sa kojima popijete tri, moraju da budu vaše prirodno okruženje. Obično ih zovemo – prijatelji.

Nešto kao  i sa hranom. Stvar  je u poverenju. 

 

Tekst: Ivana Đorđević

Foto: Igor Đorđević

Sako: Modni studio Nataša  Župac

Snimano: Restoran Mandala i  Lorca Design House

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.