DA LI MUŠKARCI ŽENE ILI ŽELE PLAVUŠE?

DACA8402ok

DACA8368ok SMALL

Taman kad su  ljudi provalili da se plavuše bolje zabavljaju, došla je ona čuvena hipoteza da  su  – one glupe, skraćene za pamet, lake, da jednom  rečju – pa i nisu neke. E, pa da  se razumemo, sve  i da sam se rodila  kao plava prirodno, teško da ću ja tu priču da popijem!

Sve u svemu, svako malo sretnem se ja sa tim. Plavuše su ovako  – za razonodu, zabavu, promenu, ali za kuću je neka ipak,  pa drugačija. Ili barem tamnije kose. Jer tamna kosa – garantuje…šta? Vernost, poslušnost, sreću? Evo zaokružite ili dopišite šta  ste sve čuli.

Dolazimo do ključnog pitanja, zašto  je nepravda prema lepim ženama uvek usmerena u pravcu njihove lepote? To da li je viši ili niži intelektualni tip opet je do ukusa onoga ko traži i šta koga usrećuje.

DSC_1919ok

Zabluda br. 3 koju čuh iz usta jednog profesora jeste da plavuše nisu verne žene, jer… taj vetar u kosi. Aham. Kako da ne. Znate i onu – da od poštenih žena, nepoštene nikada nisu mogle da dodju na red. Toliko smernih i besmislenih  – pa izvolte?  Niko ništa? Koja hoće  u jagode, ona  ode, ne traži odobrenje za vannastavne aktivnosti. I  to nema veze s kosom, ama nimalo!

Ima tu još raznih vrsta i podvrsta predrasuda, ali najgora ikada je – da žene koje imaju sve – nisu ni za šta. Barem ni za šta ozbiljno. I dolazimo do ključnog  pitanja! Da li žena  sme da ima svoju volju kada želi pa makar to bilo i da želi – svetlu kosu?  Može, što se mene tiče žena da radi šta  joj je volja,  isto kao i muškarac.

Collage hair

S druge strane par puta su me u životu pitali – kako mi stoji tamnija, makar eto smeđa kosa? Super mi stoji, hvala na pitanju i celog života mi stoji, jer sam se takva rodila.

Jer mene ne definiše moja boja kose, niti potpadam u stereotipe – da su plavuše ovakve ili brinete onakve. Mene objašnjava to kako se smejem,  o čemu pričam, jesam li tada – dosadna ili interesantna!

hair

U svakom mogućem slučaju – pa da se ofarbam i u trava zeleno TO SAM I DALJE samo ja. Isto se smejem, isto se osećam, isto volim i isto se svađam. Boja kose možda znači ljudima oko mene jer su me tako navikli, možda je super za TV, možda uz moj oblik lica i osmeh ide svetlija boja, ali meni lično – znači slobodu da biram kako želim da izgledam.

Kad sam pre 15 godina prelomila da me smara da izvlačim nevidljive pramenove i da nije najlepše prirodno, ja živim kao carica.

DACA8285ok

Možda da probate i vi? Koliko god da se plašite promena, verujte – uvek odete na bolje. Garanciju  realno  ni šta u životu nemate i nekada osećate promenu, ali niste do kraja svesni  šta vam se događa.

DACA8402ok

 

Isto ko što ne osećaš da se okreće zemlja,  okreće se itekako, dok vidiš jedino da se smenjuju i noć i dan.

I kakve veze sad imaju plavuše sa promenama u životu? Imaju itekako. Jer biti plava to nije samo boja kose, to je stav i to je način funkcionisanja koji zahteva da imaš petlju. Neko nema hrabrosti da promeni nameštaj u stanu ili bilo šta u životu, a plavuša za sat vremena kod frizera promeni lični opis i pomiri se s tim kako će biti drugačija za sve poglede koji će biti uprti u nju.

A kako plavuše menjaju živote drugih? Pa prilično, pogotovo ako vam se putevi ukrste sa nekom ozbiljno zanimljivom plavušom 😉

Elaborirala: Ivana Đorđević 🙂

Foto: Damir Barčić