ŠARENA LAŽA

_DSC2686ok

Ima jedna stvar sa tom slavom, znate. 

Nije  baš toliko stvarna koliko  se u prvi mah čini. Imponuje, prija,  omamljuje, navuče se čovek, sve to  stoji…ali  slava vam je nešto kao šarena laža. Sećate li se  kad smo  bili mali pa nam neko kaže, da  će se ako mi budemo jelte dovoljno dobri, nama će se  zauvrat kupiće nešto toliko lepo pa  još lepše, ma nema lepše…a ono ustvari – ništa!

Mnogo se čovek razočara kad shvati da je gajio iluzije prema nečemu što u realnom vremenu pa i ne postoji. To što ste slavni uglavnom vam neka vrata otvara, a neka i debelo zatvara. Svojevremeno kad sam Dragana, najrealističnijeg čoveka kog poznajem, pitala nešto o postojanju žena u medijima, objasnio  mi je kratko i jasno, da se granica između  poznatih  dama i onih koje su poznate jer su poznate, piše nevidljivim mastilom. Drugim rečima, kad si poznata i izložena  javnosti, budi spremna na sve. 

Na podmetanja i predrasude, najpre. Na to da će te svako gledati kao žensku, jer činjenica izgledaš bolje od prosečnog okruženja, a da te odnegde znaju, ljudima često daje priliku da te svojataju. Da  misle da mogu da ti se  obraćaju ako te ne poznaju, da ćeš stalno biti u društvu, ali da ćeš teško razlučivati koje je pravo. Da ćeš prijatelje imati, ali da vremena za njih nećeš imati. 

_DSC2609 ok

Kad je žena lepa, ona se ceo život dokazuje da nije ozbiljno mislila

I kada si medijski eksponirana kao žena – očekuj sijaset ljudi koji će o tebi imati  predrasude. Kakve  god hoćeš. Lepoj ženi se slabo šta  prašta bez obzira da li je javna ličnost ili ne. Lako  je ružnim ženama, one se ceo život za zrnce pažnje otimaju i lome pred tim istim  muškarcima. Kad je žena lepa, ona  se ceo život dokazuje da nije ozbiljno  mislila.  

Ako je nekog pogledala.

Ako se nekom nasmešila.

Ako se neko njoj  nasmešio.

Ako  je rekla da joj je  stalo. 

Ako nije rekla da joj je stalo.

Ako voli.

Ako ne voli.

I što je najgore postoje ti stereotipi  i klišei  koji vas nikada neće ostaviti na  miru. Još ako je lepa žena i pametna, pa čuj još i uspešna, a ako je kojim čudom još i medijski eksponirana, pola onih koji je prate će joj se potajno diviti, dok će druga polovina dati sve da obezvredi sve što neko u biti jeste.

_DSC2737ok

Mnogo je bitno da ako ste slavu doživeli, nikada u nju do kraja ne poverujete

Nisu se svi rodili za neki posao i nisu se svi rodili lepi. Neki su se rodili (materijalno) bogati. Neki su bogati jer imaju puno braće i sestara. Neki  su jednostavno  bogati jer su čitavog života bili – voljeni. A neki su jednostavno postali  poznati – jer njihov posao zahteva javnost  u radu. Jer i kad ste  najbolji pekar – znaju vas na čitavoj  opštini, jel tako? Pročuje se brzo da li ste i zbog  čega bolji od ostalih.

Ima tu svega  i svačega. Ali jedno ostaje važno da se zapamti. Mnogo je bitno da vi  koji ste  slavu doživeli, nikada u nju do kraja ne poverujete. TO je jedini način da ostanete normalni. 

S početka priče, k’o što  rekoh, šarena laža.

 

Tekst: Ivana  Đorđević

Foto: Dalibor  Milošević

 

 

Comments are closed.