ŠTA TO IMA TAMO U BANJI?

20170711_150925 ok

Vrnjačka banja je  definitivno mesto  susreta.  Tradicionalno sa roditeljima idem svake godine i uvek  isto  pitanje- šta to ima tamo u banji?

Ima bre, šta hoćeš! Ima mojih prijatelja sa svih strana sveta ako me već pitate, da vam i to kažem. Ima puno kolega, festivala, letnjih kampova, tu je i Love fest. Ja nekako uvek upadnem u doba kad je Vrnjački karneval. Ne pitam da li je dovoljno fensi, bitno mi je da se dobro spava i da mi klima prija. Čak i kad mi ne prija, tu su bazen ili SPA pa mogu mirne duše da se opustim. 

20170716_120000 ok

Mostovi Vrnjačke Banje – nekad puka potreba, danas turistička priča

Sledeća stvar.  Često me pitaju zašto Solaris. Evo i to da objasnimo. Zato što ima najbolji SPA centar u čitavom regionu, odličnu klopu i sjajna dva bazena sa baldahinima. Bila svugde, videla svašta, možete mi verovati. A na svega tri sata od Beograda. 

Drugo, nema tog neraspoloženja koje dobar SPA ne može da popegla. Ili barem ceđena pomorandža pored bazena. I najvažnije – ovakve stvari preko koštaju mnogo više, a tamo se ne razmišljamo mnogo, jer je ekskluzivno i drugačije i lepo zvuči kad se pohvalimo gde smo bili. 

20170716_123932 ok

Da ne zaboravim Most ljubavi. Stalno nešto tu obilazim, i svi mi traže da ih tu vodim, i zaključavam nešto, šaram pišem brišem, da i ja nešto napišem, kako da se izdvajam kad svi zaključavaju i po više katanaca. I kako vreme odmiče shvatam da je zaključavanje bilo koje ljubavi, osim u svrhu turističkog rituala – bespotrebno. Ko će biti tu zbog vas, sa vama i radi vas – biće. Ko neće, možete ga zaključavati, vezivati, bajati mu i pevati pod prozorom – ne pomaže.

Interesantna stvar je što malo ljudi zna pa je ove godine u Banji na Mostu Ljubavi stavljena i tabla koja objašnjava zašto se ovaj most tako zove. Neki momak je naime, ostavio devojku s kojom je bio u vezi, zbog neke Grkinje. Ona zaljubljena i zvanično ostavljena, često je dolazila na most jer im je to bilo mesto ljubavnih sastanaka. Legenda kaže da je od nesrećne ljubavi iskopnila, a kako i ne bi kad tad nije bilo svih ovih nauka koje nas uče – da uvek može opet i sa nesmanjenom jačinom. Tako da ako mene pitate ovo je Most nadanja, uzdaha, čežnje, jer ta im je ljubav prošla pa prošla.

Danas se u Banji održavaju i književne večeri i različite svečanosti, radionice i susreti, tako da možete učiti i naučiti i o filmu i o ljubavi i o muzici. Takoreći o svemu što vas zanima. A pritom, ono što mene lično fascinira jeste činjenica da spokoj malog mesta u Srbiji ne može da se prepriča.  I koliko god da mi prijaju sve destinacije avionom, ovo je nešto autentično i samo naše. 

Uostalom, kad kažem Banja – mislim Vrnjačka. I tačka. 

20170711_150929 ok

Tekst: Ivana Đorđević

Snimano u hotelu:  Solaris, Vrnjačka banja 

 

 

Comments are closed.