ČEKA SE HUREM DA PROŠETA BAŠTOM

 

IMG_1549

 

Osim nadaleko čuvene turističke ponude koju ima, Antalija je ove  godine otvorila vrata još jedne atrakcije. U  pitanju je EXPO, koji je ove 2016. godine posvećen ekologiji i deci i otvoren je od aprila do kraja oktobra (tačan naziv je Međunarodna izložba hortikulture).  Ogroman kompleks podrazumeva da na ulazu dobijete mapu, da biste se lakše snalazili. Futurističkog izgleda, a opet vrlo jednostavan. Tu  je i vidikovac tzv. Expo Tower visok je 100m, sa kog se vidi čitava Antalijska regija, a cena ulaza u kulu je simbolična. Na nekoliko hektara može se videti hortikultura iz svih delova sveta, a čitav jedan kompleks posvećen je animaciji dece. Tu je Dečje ostrvo, ali i Naučno-tehnološki centar za decu, pa ne čudi što ekskurzije iz svih krajeva Turke upravo ovde imaju redovne obilaske.

Collage

U delu koji je posvećen baštama iz doba Otomanskog carstva i načinu na koji se tada dekorisao prostor dvorišta, dočekuje vas hodža/sultan/mujezin iliti glumac u tom kostimu. Možete s njim popiti čaj, kafu, u posebnoj prostoriji u  hladu ili se poslužiti ratlukom. Ukoliko ništa od toga ne želite uvek možete da se fotografišete sa gospodinom u kostimu. A kako je izgledala otomanska bašta? Vrlo jednostavno. Tu  je obavezna česma, fontana od belog kamena ili mermera i hladovina koja je neizbežna. Svi koji su ikada čuli za sultaniju Hurem, u ovoj bašti osetiće kao da će se odnegde pojaviti, jer dosta toga podseća upravo na eksterijer serije.

Collage1

Velika jelka na ulazu u Otomansku baštu okićena cvećem i voćem simbolizuju napredak i blagostanje. Zanimljiva postavka je ta što vam je svugde dostupno da se osvežite ili jednostavno sklonite u hlad i poslužite đakonijama kao što  su orašasti plodovi ili ratluk. Kako dalje idete kroz EXPO, postajete svesni šta sve može da se napravi od trave, cveća i rastinja generalno.  Moj favorit definitivno je dama na slici koja drži leptira kao i kamila u daljini. Sve na njoj i oko nje bukvalno napravljeno je od različitih vrsta cvetnica.

Collage4

Pored svih prirodnih lepota ovog dela Turske, zanimljiva stvar je što su me mnogi pitali da li vredi otići  u EXPO i šta ova atrakcija nudi. Nudi pre svega jedan potpuno drugačiji pogled na ekologiju, beskrajan prostor gde bez tri sata ne vredi dolaziti. Napuniti baterije aparata, kamere i telefona, obuti ravnu, udobnu obuću, pa polako…Ne biste verovali šta može da se napravi od cveća i trave, pogotovo ako se udruže jaka želja za fascinacijom turista i efikasna realizacija.

IMG_1550

Putovala i uživala: Ivana Đorđević

Tehnička podrška: “Big Blue”

 

 

 

 

Comments are closed.

4 Responses to “ ČEKA SE HUREM DA PROŠETA BAŠTOM ”

  1. She is a goodwill ambassador between Serbia and Turkey. Thank you Ivana Djordjevic!
    Love from Antalya

    • admin says:

      Thx for theese words. I have lot of touristic experience because I travel with Serbian agency Big Blue. They have a good touristic quides and lot of theese I heard about your country I heard from our quides who speaks your language also, knows lot of about your art, culture & history.

  2. Angels knows everything! That’s why you know Antalya & Turkey. We’re happy to see the sun of Serbia (Ivana Djordjevic)