NAMAŽI ME, ALI ZA SVE PARE!

409

Od posebnih znanja i veština – umem sama da se našminkam. I to vrlo uspešno. Još ako imam vremena da to učinim natenane i po svome onako crtica po crtica,  pa to je čudo neviđeno. I to nije sad da se ja hvalim! Ma kakvi. To mi često kažu i profesionalni, svetski priznati šminkeri. Naravno da moja preciznost i pedantnost nisu ni prići profi make up vizažistima, ali za moje potrebe i potrebe moje lepote – i ovo što znam je puna kapa. Volim jake boje i ne žalim ni vremena ni para za dobru šminku.

I da, posebnu veštinu imam u iscrtavanju obrva! Da se to podvuče i naglasi među one posebne veštine. 

Inače, kad hoće ženu da devalviraju, obično kažu ih kakva li je ona bez šminke. Tu vas čekam! Ne može se ni od čega napraviti nešto. Tako da ta teorija pada u vodu. Rizikujem da budem gruba, ali žena koja ima loše usklađene crte lica treba da se obrati hirurgu plastičaru, a ne da od šminkera očekuje da bude čarobnjak. Tačka.

DA se vratimo na mene i kakva sam ja to bez šminke. Verovali ili ne  – prosto neodoljiva!

Tako kažu brojni muškarci koji mi redovno prilaze kada sam bez šminke. Na bajsu. U avionu. Na moru, kada sam ubeđena da sam bez šminke nevidljiva. Tad mi prilaze jer se “lepo smejem i jer sam vedra i vesela”. I šminkao se ne šminkao – na isto ti dođe. Prilaze i prepoznaju te i ovako i onako.

Sećam se jedne situacije, kada sam jednoj devojci odala priznanje da je čist genije, jer sam do tada mislila da me niko živ bez šminke neće prepoznati. Kad ono – tap! Kaže žena – po očima sam vas prepoznala. Slikasmo se mi tako na doručku u ambijentu švedskog stola. Obe presrećne. Ja što sam i bez šminke ista kao i sa šminkom, a ona što me prepoznala baš takvu kakva sam – prirodna. Ma, bez greške!

Rani jutarnji let - vreme idealno da putuješ bez šminke

Rani jutarnji let – vreme idealno da putuješ bez šminke i da isprobavaš filtere na telefonu

Ima situacija kada nisam zadovoljna kako me šminkaju, pa uzmem stvar u svoje ruke. Uglavnom je to kada me neko prvi put vidi i prvi put šminka. Ja svoje lice znam poodavno i ne ljutim se kad me neko ne vidi na pravi način. Ali poenta je u tome što ja moram sebi da se dopadnem. Kad pogledam u ogledalo da je to – to.

Ove godine sam se baš obezobrazila najstrašnije. Idem leti često i bez pudera preko dana. Manite me sad zdravlje kože, koža treba da diše i slične floskule koje koriste farmaceutske kuće kada nešto prodaju skupo. Danas postoji serija kompanija koja pravi lagane formule za dnevnu šminku i koža diše najnormalnije. Kad sam se vratila sa mora shvatila sam da nekako barem oči moram da našminkam da bih se prepoznala. Ipak smo maskara i ja decenijama u neraskidivoj ljubavi. Gre’ota da sad prekidamo kad nam tako dobro ide.

Tako da leto, ja i šminka smo takoreći sveto trojstvo. S tim što varira količina. I što posle svakog mora, banje i planine, moram da menjam i boju pudera koju koristim. Jer kada na sada tamnu osnovu tena stavim puder koji sam nanosila pre mora, ja nisam smešna – ja sam zelena! Dobijem najneverovatnije boje po licu. Stoga, moj savet. POsle odmora – nova bočica, nov puder, jer vam je nijansa tena drugačija.

Sledeća jako bitna stavka. Pazite šta mažete preko leta na lice, kada se štitite od sunca. Ako vam se lice znoji i ako ste na nekoj tački planete gde samo klima pomaže da se rashladite – ili bežite sa sunca u sobu ili ne mažite ništa. Rizikujete da vam lice upali jer fluidi, kreme i čudesa, zatvaraju pore, i da vam se lice znoji ispod kreme koju ste naneli, a to ne daje baš rezultat koji će vam se dopasti. Ne kažem da potpuno izbacite faktore za lice, ali vrlo oprezno, obazrivo i osluškujte svoje lice. Nije sve što je ultra skupo ili ekstra moderno – idealno za vaše lice. Moja iskustva kažu sve mazalice na bazi vode – neće da smetaju. Sve na bazi ulja i mleka – mogu da vas neprijatno iznenade.

Kad ne znate šta ćete da istaknete, moj savet je akcentujte oči

Kad nemam ideju kako, uvek istaknem oči i uz neki srebrni sjaj to bude to!

Kad ste u nedoumici kako da leti izgledate uredno – moj savet je bio i biće – uvek istaknite oči. Tu nekako nema promašaja. Oči nekako skreću pažnju dovoljno jasno  i uz adekvatno rumenilo i sjaj za usne, možete izgledati lepo i negovano. Danas je moderno uraditi trajne trepavice i makar se privremeno rešiti konstantnog mazanja maskare. Probala sam, oči lepo deluju i vreme šminkanja vam se smanjuje na čitavih 5 min. Čitajte, lepi ste svaki put kad se pogledate u ogledalo. Isto važi i za nokte i za trajne gelove, lakove i sve što danas ima u ponudi kada treba na duže staze biti lep.

Ali ništa od toga ne radi posao ako se lice ne čisti i ne održava. Ne dozvolite sebi da imate sjajan nakit i divan manikir, a da vam se na lice kozmetičar nikad video nije. Jednom u mesec dana ili jednom u dva meseca klasično čišćenje lica učiniće čuda za svaki puder, svaku kremu i svaki make up koji budete stavljali. 

Osmeh i nega lica nikad ne izlaze iz mode. Na osmehu poradite sami, a za negu se prepustite stručnjaku

Osmeh i nega lica nikad ne izlaze iz mode. Na osmehu poradite sami, a za negu se prepustite stručnjaku 

Uglavnom šta sam htela da kažem. Šminka lice ulepšava i lepotu zaokružuje. Sve urbane legende da od šminke lice stari i da šminka ne može da prekrije nedostatke – zaboravite. Šminka jedino ne može da prekrije nezadovoljstvo. Sve ostalo može!

Tekst sa uživanjem pisala: Ivana Đorđević

Lice sa uživanjem negujem u AntiAgingStudio dr Anice Jevremović, Kosovska 39, I sprat www.antiagingstudio.rs

 

Comments are closed.